February 18, 2019

BEATLES/1964


Prvý americký koncert odohrali Beatles 11. februára 1964 vo Washington Coliseum, dva dni po debute v televíznom programe Ed Sullivan Show.
Na koncerte ich vtedy fotografoval Mike Mitchell, ktorý potom z negatívov urobil 50 fotografií. Mitchell stál iba kúsok od famóznej štvorice, dokonca vyskočil pred koncertom na pódium spolu s novinármi. Mitchell mal vtedy 18 rokov a bol tiež pri tom, keď Beatles docestovali na Washington Union Station a fotografoval ich aj na tlačovej konferencii pred koncertom v Coliseum. 13. októbra 1964 zvečnil mladý fotograf koncert Beatles v Civic Center v Baltimore. 
Potom čo Mitchell, po vyše štyridsiatich piatich rokoch, vystavil zabudnuté zábery v Londýne a v NYC, experti z aukčného domu Christie's usúdili, že fotografie by mohli zaujať fanúšikov rockovej histórie a ponúkli ich v dražbe. Vzhľadom na to, že Mitchell nebol vo fotografickom svete známym, sériu zdržanlivo ocenili na 100 tisíc dolárov. Christie's však neznáme snímky slávnych Beatles predala za takmer 362 tisíc dolárov 
Ako za naj z tejto série je označovaný obrázok Beatles urobený spoza ich chrbátov, proti svetlu, keď bol Mitchell priamo za nimi. Očakávalo sa, že túto fotografiu vydražia za 2 až 3 tisíc dolárov, predaná bola ale za viac ako 68 tisíc.
Aj takto bohato prežívajú niektoré fotografie zo starých krabíc.





















© MIKE MITCHELL